Rentoa elämää

Rentoa elämää

tiistai 8. maaliskuuta 2016

Synnytys!

Nitan ruumiinlämpö laski torstai-aamupäivällä alle 37,0 asteen ja pysyivät alhaisina koko päivän. Alimmillaan Nitalla lämpö oli klo 13.20 36,6 astetta. Nita alkoi torstai-illalla petailemaan  ja oli muutenkin illalla innokkaan touhukas. Ruoka sille kuitenkin torstai-illalla maistui, joten minun ei vielä tarvinnut soittaa apujoukkoja paikalle. Annea ja Maria tietysti pidin ajantasalla Nitan tilasta koko ajan. 

Nita jatkoi petaamistaan koko yön ja itse heräilin tunnin välein Nitan touhuihin. Klo 04.35 Nita oli jo niin levoton, että vein sen ulos, jonne se kiiresti teki tarpeensa ja halusi välittömästi takaisin sisälle. Sen jälkeen tarjosin Nitalle ruokaa, jota se ei enää kuitenkaan suostunut syömään. Nitan ruumiinlämpö oli myös noussut takaisin yli 37.0. Soitin Nitan kasvattajalle Annelle klo 05 Nitan muuttuneesta tilanteeesta. Anne lähti  pian soittoni jälkeen Vääksystä ajelemaan meille päin ja oli meillä n. klo 08.30.  

Aamupäivä meni Nitan tilannetta seuratessa ja valmistautumisessa Nitan synnytykseen. Klo 12.30 Nita antoi ensimmäisen merkin siitä, että synnytys olisi lähellä, kun olohuoneemme lattialle oli tullut selkeä märkä lammikko Nitasta. Soitin Marille, että hänkin voisi alkaa tulemaan meille, kun luulimme Nitan veden menneen.  Mari oli meillä klo 13 jälkeen.

Noin klo 13.30  Nita alkoi työntelmään. Nita ei kuitenkaan  työnnellyt pentua ulos vaan vesipussia.  Vesipussi meni klo 14 jälkeen rikki, jonka jälkeen Nita rauhoittui. 
Klo 16.30 Nitalla alkoi uudestaan näkymään hyviä supistuksia ja Nita aloitti klo 17.15 pentulaatikossa petailun ja pian sen jälkeen työntelemisen.
Klo 17.31 syntyi lopulta ensimmäinen urospentu "Choco", jalat edellä. Syntymäpaino 254g. 
Vajaan tunnin tauon jälkeen Nitalla alkoi uudestaan hyvät supistukset ja Nita aloitti työntelemään. Klo 18.31 syntyi toinen urospentu "Laku". Tällä kertaa pää edellä. Syntymäpaino 267g.

Koko edellisen yön ja päivän valvomisen jälkeen sekä kahden pennun syntymän jälkeen Nita alkoi olla jo todella väsynyt. Vajaan kaksi tuntia Nita käytännössä nukkui kahden pennun kanssa, eikä tietoakaan, että olisi synnyttämässä seuraavaa pentua. Liikuttelimme Nitaa useaan kertaan sisällä ja, kun yli kaksi tuntia oli kulunut lähdimme viemään Nitaa ulos asti. Eteisessä ja ulkona Nitalla oli taas hyviä supistuksia ja se alkoi selkeästi uudestaan työntämään ja synnyttämään seuraavaa pentua, joten lähdimme kiiresti sisälle takaisin. Pentulaatikossa Nita kuitenkin meni takaisin makaamaan, mutta jatkoi työntelyä. Nita kuitenkin oli väsynyt, eikä pentua alkanut näkymään supistuksista ja työntelystä huolimatta. Yritimme pitää Nitaa seisomassa, mutta se ei jaksanut. Kun kolmetuntia tuli täyteen soitimme eläinlääkäriin ja lähdimme ajamaan sairaalaan.
Pakkasimme syntyneet pennut lämpöpullojen ja lämpöhanskojen joukkoon kylmälaukkuun. Mieheni ajoi sairaalaan ja minä ja Anne menimme Nitan ja  pentujen kanssa takapenkille. Anne sanoi ennen kuin lähdimme sairaalaan, että kolmas pentu syntyy varmasti autossa ja niinhän siinä kävi. Klo 22.08, kun meillä oli vielä muutama kilometri matkaa sairaalaan syntyi kolmas urospentu "Sisu", pää edellä. Syntymäpaino 264g.
Jatkoimme kuitenkin matkaa sairaalaan, koska olimme Annen kanssa varmoja, että vielä oli ainakin yksi pentu syntymättä. Nita oli jo sen verran väsynyt, että tiesimme Nitan tarvitsevan oksitosiini-lääkettä supistuksiensa tueksi, jotta se jaksaisi vielä viimeisenkin pennun synnyttää.
Sairaalassa otettiin Nitasta vielä röntgen, jotta nähtiin varmuudella kuinka monta pentua on vielä syntymättä. Röntgenissä näkyi enää yksi pentu. Nita sai oksitosiini piikin lihakseen, jonka jälkeen kävelytimme sitä sairaalan käytävällä. Lääkkeen annon jälkeen meni vajaa viisi minuuttia, kun Nitan viimeinenkin urospentu "Toffe" syntyi klo 22.54. Syntymäpaino 233g.

Kaikki pennut olivat heti syntymän jälkeen virkeitä ja terhakoita. Kaikki lähtivät heti kauniisti imemään maitoa Nitan nisistä. Ennen kuin lähdimme sairaalasta kotiin Nita imetti yhdessä tutkimushuoneessa pentuja hetken aikaa. Kotiin palasimme hieman ennen puoltayötä. Nita asettui pentujen kanssa pentulaatikkoon ja nukkui koko yön pentujen kanssa hyvin.

Pennut ja emo voivat edelleen mainiosti. Nitalla maitoa rittää ja pennut nostavat painoa joka päivä hienosti. Niin kauan kun pennut minun luonani asustelevat olena antanut heille niin sanotut "työnimet", jotka ovat Choco, Laku, Sisu ja Toffe.  Näin on helpompi erotella kenestä puhutaan ennen kuin he saavat omat viralliset nimet ja kutsumanimet.

"Choco"
"Choco""Laku"
"Laku"
"Sisu"
"Sisu"


"Toffe"
"Toffe"


3 kommenttia:

  1. Aivan ihania <3 Onneksi olkoon Nita & kotijoukot! Pääseeköhän näitä katsomaan jokusen viikon kuluttua? :)

    VastaaPoista
  2. Huhtikuun alussa näitä palleroita voi tulla ihastelemaan :)

    VastaaPoista
  3. Se olis kivaa :) Voin ottaa kamerankin mukaan. Ja Primo saisi kotona jälleen ihmetellä pennuntuoksuisia vaatteita. :D

    VastaaPoista